Bir Şirket Nasıl Stalk'lanır?

Glassdoor, LinkedIn Geçmiş Şirket Araması, Tweet Köşesi, Junior Postası Okuyucularına Özel İndirim

Junior Postası'ndan selam! Güzel bir hafta geçirmeni dileriz.

Bülten sponsorumuz Superpeer'e çok teşekkür ederiz. Superpeer, mentora ihtiyaç duyanlar için adeta bir "marketplace". Tabii mentor olmak isteyenler için de. 1:1 Görüşmeler sayfasına mutlaka bir göz atın!

Şirketlerin bizi seçtiğini düşünmek şeklinde eksik bir düşünce vardır. Aslında biz de şirketleri seçeriz. Kimi zaman böyle bir lüksümüz olmadığını düşünsek de bizi ve gelişimimizi olumsuz yönde etkileyebilecek bir şirketten uzak durmak çoğu zaman doğru olandır.

Başvurudan veya mülakattan önce hepimiz karşımızdaki şirketi araştırırız. Web sitesine ve sosyal medya hesaplarına bakarız, belki bir arkadaşımıza sorarız. Peki bu her zaman yeterli olur mu? Hayır!

Bu yazıda, bir şirketi çalışan gözünden araştırmanın az bilinen ama etkili yöntemlerinden olan iki farklı yöntemden/platformdan bahsedeceğiz. Sizin de farklı yöntemleriniz varsa lütfen bizimle ve topluluğumuzla paylaşmaktan çekinmeyin.

Glassdoor

Glassdoor, şirketler hakkında eski veya yeni çalışanlarının yorum yapabildiği bir platform. Siteye girdiğinde incelemek istediğin şirketi aratarak şirketin profilini inceleyebilirsin. Şirket hakkındaki yorumları okuyabilir; ayrıca şirketin iş ilanları, maaş aralıkları, işe alım mülakatları ve sunduğu yan hakları hakkında çalışanlarının, eski çalışanlarının veya sadece işe alım sürecine girmiş insanların görüşlerini bulabilirsin. "Reviews" başlığı altındaki genel puan, "Arkadaşa Önerme" ve "CEO Onayı" oranlarından da birçok çıkarım yapabilirsin.

Türkiye'den de birçok şirketi Glassdoor'da bulabilirsin. Çalıştığımız ve mülakatına girdiğimiz şirketleri Glassdoor'da yorumlayarak o şirketi araştıran arkadaşlarımıza da yardımcı olabiliriz. Glassdoor bazen gerçekten hayat kurtarıcı olabiliyor. Ayrıca şirketlerin aksayan yönlerini görüp düzeltmesini de sağlayabiliyor. Umarız Türkiye'de daha fazla yaygınlaşır.

LinkedIn Geçmiş Şirket Araması

Başvurulan, görüşülen şirket hakkında o şirketi bilen birilerinden fikir almak iyi bir yöntemdir. Bugüne kadar iletişime geçtiğimiz kişilerin içinden bir şirket hakkında objektif yorum yapabilenler genelde o şirketin eski çalışanları oldu. Bir şirketin eski çalışanlarına ise LinkedIn'de genelde dikkatlerden kaçan bir filtreyle kolayca ulaşmak mümkün. Şöyle ki:

  • Araştırmak istediğiniz şirketi aratın,

  • Üstte sıralı şekilde çıkan rozetlerden "Kişiler" rozetini seçin,

  • Tüm filteler'e tıklayıp açılan filtre listesindeki "Geçmiş şirket" başlığı altından araştırmak istediğiniz şirketi seçin,

  • İşte eski çalışanlar karşınızda. Kim oldukları, çalışma süreleri ve profillerinde o şirketin altına yazdıkları gibi bilgilerden birçok çıkarım yapabilirsiniz, hatta bağlantı isteği göndererek veya zaten bağlantınız olan kişileri filtreleyerek mesaj atabilirsiniz. Birçok kişinin size yardımcı olmak istediğini göreceksiniz.

Başarılar dileriz!

Tweet Köşesi

Junior Postası Okuyucularına Özel İndirim

Geçen haftaki Mentor Bulmak ve Geri Bildirim Almak İçin İyi Bir Yöntem yazımızdan sonra Arda Kaan Özcan, Junior Postası okuyucularına özel Superpeer görüşmeleri için %50 indirim tanımladı. No-code ile ilgilenenler için güzel bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.

Bültenimizi iletme yoluyla almış olan arkadaşlarımız! Gelecek sayıları kaçırmamak için hemen kaydolun:

Değerli okuyucularımız, bizi desteklemek için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir, bültenimizi çevrenize önerebilirsiniz. Ayrıca her türlü geri bildirimlerinize de açığız.

Maddi destek için buraya tıklayabilir, iş birliği ve sponsorluk konuları için bize yazabilirsiniz.

 

Sevgilerle,

Nida & Hasan